Elektriciteitsnetwerk stabiliseren

Stabilisatie elektriciteitsnetwerk

Oorspronkelijke probleemstelling
De omgeving waar ons project staat heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld met het gevolg dat het elektriciteitsnetwerk overbelast is en vaak uitvalt. Dit alles geeft veel problemen. Vaak moet de generator de hele dag bijdraaien om de geleverde stroom via het netwerk van 180 volt naar 240 volt te brengen. Als we dat niet doen brengt dit veel schade toe aan alle elektrische apparaten zoals de waterpompen, computers, apparatuur in de kliniek etc.

Al geruime tijd is er overleg met het elektriciteitsbedrijf en deze is nu met een oplossing gekomen. Het project krijgt een apart netwerk waar geen andere gebruikers op worden aangesloten. Hiermee wordt stabiliteit gegarandeerd. Het bijkomende resultaat is dat ze voortaan een industrieel stroomtarief gaan betalen wat aanmerkelijk lager is dan het standaard tarief. In Oeganda kunnen ze hiermee veel geld besparen, ook op dieselkosten voor de generator en het voorkomen van schade aan de elektrische apparatuur.

Het elektriciteitsbedrijf zal alles de benodigde elektriciteitsmasten en een drie fase transformator aanleggen.

Wat is er concreet gedaan
Het opwaarderen van het elektriciteitsnetwerk naar een drie fasen netwerk. Een drie fasen netwerk is stabieler en kan alle problemen wat betreft voltage oplossen. Dit betekent dat er vijf elektriciteits masten geplaatst moesten worden, een drie fasen transformator en de nodige armaturen.

Eind februari zijn de elektriciteitspalen, transformator en bekabeling etc. door een installatiebedrijf geplaatst. Helaas ging Oeganda kort daarna in lockdown vanwege de Covid-19 pandemie en heeft het lang geduurd voordat het elektriciteitsbedijf ons aangesloten heeft aan de nieuwe transformator. In november 2020 is dit eindelijk gebeurd en zijn we nu over op drie fasen stroom en op industrieel tarief! Dat gaat enorm schelen in zowel financieel opzicht als in de uitval van de elektriciteit en de beschadigingen die de fluctuatie van het stroom toebracht aan apparatuur. Daarnaast kunnen we nu gebruik gaan maken van led lampen. Al met al wordt dit een grote besparing in de kosten! Een investering waar nog jarenlang plezier van wordt beleefd! 

Woord van dank
Wij zijn alle giftgevers voor dit project ontzettend dankbaar voor hun ondersteuning en betrokkenheid!

Foto's aanleg nieuwe elektriciteitsnetwerk

Sluiten