Stoompannen in de keuken

In 2013 is de nieuwe keuken en eetzaal in gebruik genomen. Destijds is er in Oeganda een olie gestookte stoomketel gemaakt en een kookelement met 6 stoompannen geschikt om voor 800+ kinderen eten te bereiden. Helaas, ondanks dat het er professioneel uitzag, geeft de installatie een hoop problemen. In 2016 is besloten de stoomketel te vervangen en is er een nieuwe stoomketel uit Nederland gekomen. Deze is door Nederlandse monteurs vakkundig aan gelegd en fungeert nu helemaal naar behoren.

De stoompannen geven echter nog problemen en mede door de slechte isolatie van de pannen is het olie verbruik per maand erg hoog. Dit moet snel naar beneden gebracht worden, vanwege de hoge kosten, maar ook vanwege het milieu. Tevens komt het wel eens voor dat er lekkage in één van de leidingen of aansluitingen is. In de huidige opbouw van de keuken is het niet mogelijk dit te repareren zonder de gehele keuken buiten gebruik te stellen. Dit betekent dat er een noodvoorziening getroffen moet worden om de leerlingen van maaltijden te kunnen voorzien.

Wat zal er concreet gedaan worden?
Het bestaande kookgedeelte zal geheel gedemonteerd worden en opnieuw vakkundig worden opgebouwd. De huidige pannen worden opnieuw gebruikt en voorzien van goede isolatie, zodat er geen warmte kan ontsnappen in het kookproces. Tevens zullen de stoompannen in meerdere segmenten worden opgedeeld, zodat er bij een defect er slechts een segment verwijderd en gerepareerd kan worden, terwijl de rest van het kookgedeelte in gebruik kan blijven.

Wij hebben een Nederlandse monteur bereid gevonden om als vrijwilliger de Oegandezen te assisteren en richting te geven in dit proces. We vinden het belangrijk dat de vernieuwing goed gebeurt en willen daarom de expertise van deze monteur gebruiken om de Oegandezen hierin te begeleiden.

Economischer en duurzamer gebruik van de stoompannen door goede isolatie, zorgt ervoor dat de maandelijkse energiekosten met 30% verlaagd zullen worden. Tevens zorgt de mogelijkheid tot afkoppeling bij mankementen ervoor dat er geen noodvoorzieningen meer hoeven te worden getroffen.

Kosten
Totaal kosten voor de demontage en montage van de keuken en de isolatie van de stoompannen zijn € 5.788,-. Bekijk hier de begroting. Stichting Ontwikkelings Samenwerking Aalsmeer verdubbeld elke euro die de Aalsmeerse bewoner schenkt, tot een maximum van € 2500,-. Helpt u mee?

Vul in de donatiemodulen bij opmerkingen in voor welk project u doneert,
zodat wij uw bijdrage aan het gewenste project kunnen besteden. 

Reageren is niet mogelijk