Muziekschool

Muziek is een groot onderdeel van de Oegandese cultuur, het ritme lijkt hen in de genen te zitten. Toch wordt er geen muziekles gegeven op de Oegandese scholen. Als één van de eerste middelbare scholen geven wij wél dit vak! Het is een overweldigend succes! Zelfs op zaterdag worden er muzieklessen gegeven aan kinderen die niet bij ons op school zitten. Deze muzieklessen worden gegeven door o.a. oud-studenten die eerder bij ons zijn afgestudeerd. Er volgen zelfs optredens en concerten!

Waarom is muziek belangrijk
Naast sport is muziek een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Uit onderzoek blijkt dat muziek maken een positief effect heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt (IQ) van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Naast de bovenstaande positieve effecten worden ook andere ontwikkelingsgebieden aangesproken tijdens het muziek maken:

  • Emotionele ontwikkeling: leren over gevoelens, ontwikkelen van creativiteit, ontwikkelen van de relatie tussen kind en verzorger, zelfbewustzijn
  • Cognitieve ontwikkeling: concentratie, de lichaamsdelen leren benoemen, begrippen zoals ‘op’, ‘onder’ en ‘naast’
  • Spraakontwikkeling en taalontwikkeling: spelen met spreekgeluiden, goed articuleren, mondmotoriek, uitbreiding van de woordenschat
  • Zintuiglijke ontwikkeling: aanraken, luisteren, kijken.
    Bron: https://www.oudersvannu.nl/kind/ontwikkeling/muziek-maken/

Wat zal er concreet gedaan worden?
We hebben een verzoek ontvangen om te helpen het instrumentarium uit te breiden. Wij zijn bijzonder blij met de ontwikkeling in muziek en vinden dit dan ook een belangrijk om te stimuleren. Om goed les te kunnen geven hebben ze eigenlijk een tekort aan instrumenten. Hun vraag is dan ook om te helpen met de aanschaf van muziekinstrumenten en overig benodigd apparatuur.

Wie en hoeveel mensen zullen hiervan rechtstreeks profiteren?
De leerlingen op de middelbare school en de leerlingen die niet bij ons op school zitten, maar op zaterdag muziekles hebben.

Wat zal het lange termijn effect op de doelgroep zijn na voltooiing van het project?
De vele ontwikkelingsgebieden die bij de ontwikkeling van een kind door muziek worden aangesproken, zullen een positief effect hebben op de IQ, abstractievermogen en het analytisch denken van de kinderen. Met andere woorden; een goede ontwikkeling van het kind.

Kosten
Totaal kosten voor de aanschaf van muziekinstrumenten en overige benodigdheden zijn € 5.178,-

Vul in de donatiemodulen bij opmerkingen in voor welk project u doneert,
zodat wij uw bijdrage aan het gewenste project kunnen besteden.

Reageren is niet mogelijk