Floor wil een tandenborstel

Blog detail

Floor wil een tandenborstel

26 februari 2019 om 11:18 door Xander Rijken 0 reacties

De Nederlandse Floor vroeg aan haar sponsorkindje Joy: "Wat zou je het allerliefste willen hebben?" Haar antwoord: "een tandenborstel!" Floor haar hart brak en ze realiseerde zich dat het hebben van een tandenborstel helemaal niet zo vanzelfsprekend is… 

Alles begon in oktober/november 2016. Floor deed toen in Oeganda op een project (Stichting Kinderhulp Afrika; www.kinderhulp-afrika.nl) vrijwilligerswerk waar weeskinderen worden opgevangen en waar hen onderdak, onderwijs, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding geboden wordt. Nadat Floor daar ongeveer 7 weken verbleven had, was het helaas weer tijd om richting Nederland te gaan. In de tijd dat Floor in Oeganda was, heeft zij samen met haar vriend Mark, die in Nederland was, besloten een kindje te gaan sponsoren op het project. Haar naam is Joy en was toentertijd net 8 jaar oud. Vlak voordat Floor weer naar huis moest, wilde zij heel graag wat leuks kopen voor Joy. Floor vroeg haar wat zij het allerliefste wilde hebben. Floor dacht dat Joy zou komen met iets als een tekenboek met kleurtjes, een knuffeldier of een pop… Maar Joy antwoordde… een tandenborstel. Floor haar hart brak bijna en realiseerde zich direct dat het hebben van een tandenborstel dus eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is… Uiteraard heeft Floor die tandenborstel voor Joy gekocht en haar daar heel erg blij mee gemaakt.

Omdat Oeganda zoveel indruk op Floor had achtergelaten, wilde zij het land heel erg graag aan haar vriend laten zien. Inmiddels bijna anderhalf jaar verder, februari 2018 zou het gaan gebeuren. Ze zouden samen naar Oeganda afreizen. Het verhaal van de tandenborstel had heel erg veel indruk gemaakt op Floor en bleef maar aan haar knagen. Samen met haar vriend Mark kwam ze op het goede idee om tandenborstels in te zamelen en deze persoonlijk mee te nemen naar Oeganda.

Het begon ‘s morgens met wat Whatsappjes naar vrienden en familie met hun idee en die begonnen direct met het inzamelen van de tandenborstels. Aan het eind van de middag toch ook maar besloten om de vraag met betrekking tot tandenborstels te delen met Facebook. Facebook ontplofte en de privé berichtjes vlogen hen om de oren.

Twee dagen later was het zover, de eerste tandenborstels lagen op de deurmat. Nu kon het inzamelen pas echt gaan beginnen… De tandenborstels kwamen letterlijk uit alle hoeken en gaten; van vrienden en familie van Mark en Floor tot onbekenden van hen die het bericht op Facebook gezien hadden, van het werk van Floor en Mark tot op het werk van hun ouders, van supermarkten die wilden sponsoren tot tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten.

Er kwamen enkele tandenborstels binnen tot hele partijen en al heel snel was het doel van 600 dan ook bereikt. Dan gaan we voor de 1200 dachten Mark en Floor, maar ook dat doel was heel snel bereikt. Dan gaan we voor de 1800 dachten zij. Maar ook dat doel werd boven alle verwachtingen snel behaald.

De actie begon door al het enthousiasme van iedereen een klein beetje uit de hand te lopen, wat natuurlijk alleen maar super leuk was om te merken! Maar hierdoor stonden Floor en Mark eventjes een beetje met hun handen in het haar… hoe gaan zij al die tandenborstels in Oeganda krijgen? Er moesten nu dus ook koffers verzamelt worden. Dat was gelukkig geen groot probleem. Al snel hadden zij 3 extra koffers bij elkaar gesprokkeld.

Alle tandenborstels moesten apart worden ingepakt, want het verpakkingsmateriaal nam veel ruimte in beslag en losse tandenborstels zonder bescherming vonden zij niks vanwege de hygiëne. Mark en Floor en wat vrienden en familie zijn hele dagen en avonden bezig geweest om alle tandenborstels in te pakken. Verpakkingen openknippen, boterhamzakjes in vieren knippen, tandenborstel erin en een gekleurd lintje eromheen als aankleding. Per 25 stuks een postbode elastiek eromheen, zo werd het tellen iets makkelijker.

De dag voor vertrek moest de "winst" natuurlijk geteld en verdeeld worden over de koffers. Door al het enthousiasme van iedereen stond de teller uiteindelijk op 2561 tandenborstels! WAUW WAT EEN AANTAL!!!

Floor en Mark wilden in eerste instantie graag met de trein naar Schiphol om daar vervolgens het vliegtuig richting Oeganda te pakken, maar inmiddels hadden zij 5 koffers, waarvan 3 propvol met tandenborstels. De trein was dus geen optie meer en daarom werden de ouders van Mark en Floor opgetrommeld om beiden met de auto richting Schiphol te rijden om ervoor te zorgen dat alle tandenborstels veilig en wel Schiphol zouden bereiken.

Na het inchecken van alle koffers, wat zouden de douane wel niet gedacht hebben bij het scannen van de koffers? Werden alle koffers het vliegtuig ingereden en kon de echte reis, van de inmiddels 2561 tandenborstels, beginnen.

’s Avonds laat kwamen Mark en Floor met alle tandenborstels aan in Oeganda en kon de laatste etappe beginnen… met de taxi van Entebbe naar het project in Namugongo.

De volgende dag werden Mark en Floor wakker in het mooie Oeganda en gingen zij naar de lokale directrice van het project, Maria. Zij vertelden haar dat ze zoveel tandenborstels hadden meegenomen en er werd super super enthousiast gereageerd. Er werd afgesproken dat zij twee dagen later langs alle klassen, zowel de primary (basisschool) als de secundairy (middelbare) school, zouden gaan om tandenborstels uit te delen.

Twee dagen later was het dan ein-de-lijk zover… de tandenborstels zouden de laatste etappe van de reis maken en hun eindbestemming van hun reis bereiken, namelijk aankomen bij de kinderen voor wie ze bestemd waren.

Ze begonnen bij de kleinste kinderen van de primary school. Deze kids zijn

5/6 jaar oud en gingen langs alle klassen tot aan de laatste klas van de secundairy school. Hier zijn zij ongeveer 18 jaar oud. Het is letterlijk echt onbeschrijflijk hoe blij de kinderen, en jawel ook de pubers, waren dat zij een

tandenborstel van hen kregen. Floor en Mark stonden met hun mond vol tanden, om maar even met woorden bij de tanden te blijven, en hun hart smolt van alle mooie witte brede glimlachen. Want ja, mooie witte tanden hebben ze al… maar ze moeten natuurlijk wel mooi en wit blijven.

De tandenborstels die op dit moment hun eindbestemming nog niet bereikt hebben (want ja, het waren er echt een heleboel...), liggen bij Maria op haar kantoor te wachten tot er nieuwe kinderen naar het project komen. Zij krijgen van haar dan een tandenborstel. Of als de kinderen toe zijn aan een nieuwe tandenborstel zullen zij die ook krijgen van Maria.

Nu stappen we even uit het geschreven verhaal en willen wij, Mark, Floor en natuurlijk ook namens alle kinderen jullie met ons hele hart bedanken voor het enthousiasme waarmee jullie de tandenborstels hebben gekocht en/of ingezameld.

Labels:

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten