Kliniek

kliniek

Het aantal sterfgevallen in Uganda zou drastisch teruggebracht kunnen worden wanneer er in het land een betere gezondheidszorg zou zijn. Nog steeds sterven grote aantallen mensen aan ziekten die prima te behandelen zijn, zoals malaria.

In de omgeving van Namugongo was geen dokterspraktijk, EHBO-post of kliniek. Op 2 juni 1997 kwam daar gelukkig verandering in. Het project is toen uitgebreid met een kliniek.

Een arts houdt nu vijf dagen per week spreekuur. Twee dagen per week is de tandartspraktijk geopend en vierentwintig uur per dag kan men in de kliniek terecht voor eerste hulp en spoedgevallen. Ook is er een laboratorium in de kliniek waar bloed en urine wordt gecontroleerd.

laboratoriumDrie maanden na de opening werd besloten dat de kliniek uitgebreid moest worden. Hoewel de kliniek niet bedoeld was als ziekenhuis, was er toch behoefte aan een ruimte waar patiënten voor korte tijd opgenomen konden worden, en vooral ook aan een kraamafdeling. In 1998 werd de kraamkliniek gerealiseerd en in gebruik genomen.

In 2011 is de kliniek volledig gerenoveerd en uitgebreid met twee nieuwe onderzoeksruimten, een ziekenzaal en een wachtruimte.

De kliniek speelt inmiddels een belangrijke rol voor het project, maar vooral ook voor de mensen uit de omliggende dorpen Nsasa, Nabasuqwe, Namugongo en Jjanda. Dertig patienten bezoeken dagelijks de kliniek. Vele levens zijn er gered en honderden baby’s zijn er geboren.

Een andere grote bijdrage aan de volksgezondheid is schoon drinkwater. Op het project is een diepe bron geslagen waar schoon drinkwater uit gepompt wordt in een watertoren met een inhoud van 20.000 liter. Het project is nu altijd voorzien van drinkwater, zelfs als de stroom drie dagen uitvalt.

 

Reageren is niet mogelijk